folly for a private garden, 2014

permanent installation, Gentbrugge, Belgium
De ingreep situeert zich in de verste uithoek van een historische kasteeltuin met een overwegend 19de-eeuwse typologie. Het ontwerp sluit aan bij de traditie om in zulke tuinen een folie te plaatsen. Meestal in de vorm van een tempeltje wordt een folie vaak omschreven als een nutteloos gebouw, maar in werkelijkheid geeft het perspectief aan de tuin door haar afgelegen plaatsing.
Het kunstwerk creëert zoals de folie diepte, maar opent daarbij ook de per definitie omsloten werkelijkheid van de tuin. Het is een oriëntatiepunt maar geeft zich niet meteen prijs. Het moet ontdekt worden. Daar nodigt het uit om de bakstenen trap te betreden. Boven op de toren over de tuinmuur zien we het gemeentelijk kerkhof liggen. 
Vanuit de idylle confronteert het uitzicht ons brutaal met onze sterfelijkheid. De aanblik van de dood, het ultieme onbekende, plaatst ons op die grens in een wankele positie. De structuur op de toren is hiervan de fysieke vertaling: een frêle uitgeklede constructie die vervormd lijkt door de tijd en de wind.

 

old bricks and steel structure (8m high)

location of the folly

graveyard behind the garden wall (view from the tower)

plan for the bricklaying

scale model 1 on 1 to find out the right proportions and placement