Blue Planes, 2016

intervention between a retirement home and a school, Hasselt Belgium
De nieuw te bouwen zorgcampus komt vlak naast een bestaande lagere school. De grens tussen beide percelen -tussen de tuin van het rvt en de speelplaats van de school - geeft de unieke kans om op een informele manier contact tussen generaties te laten ontstaan. Een tweede meer algemene vaststelling die heeft meegespeeld is dat bij zorgcentra de normeringen, veiligheid en praktische bezwaren het contact en voeling met de buitenwereld soms in de weg staan.
Een ontmoetingsplek creëren speelt dan ook in op de noodzaak en de zoektocht om het isolement van ouderen in een woongemeenschap te doorbreken.
De ingreep lijkt te suggereren dat ze er al eerder stond, als een restant van vroegere bebouwing en een herinnering aan het landelijke aspect van dit gebied nog niet zo lang geleden. De typische geïmproviseerde Belgische ‘aanbouwarchitectuur’ komt vertrouwd over. Een kleine serre, een konijnenkot, een kippenhok en enkele afdaken voor beschutting houden elkaar in evenwicht op een stuk 'wild' gelaten deel van de tuin waar de dieren vrij spel hebben. Tegelijk gedraagt ze zich zoals elk kunstwerk, als een vreemd element op deze plaats: een wankele ruimtelijke compositie van blauwe vlakken en volumes.

scale model